Har du lige bestemt dig for at komme i gang med løbetræningen, kender du sikkert følelsen; det kribler i hele kroppen efter at få snøret løbeskoene og give den gas på nogle skønne, lange ture. Og det er virkelig også fantastisk at komme ud på de lange distancer, hvor man kan koble af og nyde hver eneste kilometer. Det er bare vigtigt at huske, at Rom ikke blev bygget på én dag – og at det kræver træning at løbe de lange distancer.

Som ny løber er det en god idé at finde et begynder-løbeprogram, der kan hjælpe dig med at komme godt i gang. Her vil vi fortælle dig lidt mere om, hvorfor en løbeplan er en god ide, hvordan du finder den rigtige, og ikke mindst hvordan du både får en god start på din løbetræning og holder motivationen oppe.

Hvorfor er det en god ide at følge et begynder-løbeprogram?

En af de vigtigste grunde til at følge en løbeplan er at minimere risikoen for skader. Faktisk opstår de fleste skader hos begyndere, der belaster kroppen for hårdt uden at have opbygget den nødvendige styrke først. Med et begynder-løbeprogram følger du en nøje udarbejdet plan, der er sat sammen af professionelle med forstand på, hvordan du skåner kroppen mest muligt, mens du træner dig op til længere og længere distancer.

En anden grund til at følge en løbeplan for begyndere er, at den hjælper dig med at holde overblik over din træning og sikre, at du kommer af sted på dine løbeture. Jo mere struktur du kan få i din løbetræning, desto lettere er det for dig at planlægge dit liv efter, at der skal være plads til løbeturene.

Til slut er et løbeprogram – hvis du følger det – din sikkerhed for, at du også kommer i bedre form og gør de fremskridt, du drømmer om. Træner du uden en plan, er der på den ene side en risiko for at lægge for hårdt ud og få skader, og på den anden side risikerer du ikke at presse dig selv nok, så du ikke oplever de motiverende små sejre undervejs.

Løbetræning

Hvordan kommer du godt i gang med din nye løbevane som begynder?

Er du i gang med at finde et begynder-løbeprogram, er du allerede godt på vej. Det er nemlig som før nævnt vigtigt, at din træning er struktureret og passer ind i din hverdag. Det gør det lettere at planlægge optimalt, så du sikrer dig at have tid til løbeturen. Derudover er det godt at have et mål – som fx at gennemføre hele programmet. Det er også med til at sætte skub i motivationen.

Du behøver ikke at anskaffe dig bunker af smart udstyr og løbegadgets fra starten, men und dig selv et par gode løbesko. De rigtige sko gør en verden til forskel, når det gælder komforten på løbeturen. Har du ikke passende løbetøj i garderoben, kan det også betale sig at købe et par tights, en god løbe-T-shirt og en let jakke. Sørg for, at du føler dig godt tilpas i dit løbetøj. Det kan måske lyde banalt, men lækkert løbetøj kan faktisk også gøre noget godt for motivationen.

En anden ting, du kan gøre for at gøre din løbetur så behagelig som muligt, er at vælge nogle inspirerende omgivelser. Bor du i nærheden af park eller skov, er det oplagt at lægge løbeturen her. Smukke landskaber gør turen lige dét sjovere, og du kan også udfordre dig selv med bakker og skiftende terræn.

Vælg et løbeprogram for begyndere, der holder dig i hånden

Som nybegynder kan det være overvældende at starte op på en helt ny sportsgren, og derfor anbefaler vi et program, der guider dig og holder dig i hånden gennem hele forløbet. Vælger du at bruge vores 5 km begynder-løbeprogram, får du – ud over en detaljeret løbeplan – også videoer med tips til opvarmning, teknik og meget mere, der hjælper dig med at få det optimale ud af din træning.

Du kan også kombinere din løbetræning med andre træningsformer som HIIT eller yoga. Der er masser af gavnlige effekter at hente ved at kombinere flere typer træning – og skulle der være en dag, hvor det er svært at komme af sted på løbeturen, kan du måske snuppe en yogasession eller en gang HIIT i stuen i stedet. Er du nysgerrig efter at se vores løbeplaner og øvrige former for træning, kan du prøve 14 dage gratis hos WE TRAIN AT HOME her.

Du kan også læse mere om vores løbeprogrammer, hvis du har fået mod på at komme i gang med den fantastiske sportsgren. Her finder du også 10 km og halvmarathon løbeprogrammer for både begyndere og let øvede.