Du har sikkert hørt det før. En god nattesøvn er helt afgørende for dit helbred ligesom kost og motion også er. Men vidste du, at søvnen også er vigtig i forhold til din appetit og dine træningsresultater?

Hvis du sover for lidt, går det ud over din følelse af sult og mæthed. Samtidig kan du gå glip af meget udvikling i din træning, når søvnen ikke bliver prioriteret.

Så husk at give din krop den søvn, den har brug for og sørg for at få 7-9 timers kvalitetssøvn hver nat. Selvfølgelig har vi alle perioder i livet, hvor søvn ikke står øverst på listen, men det skal helst ikke blive et gennemgående mønster. Måske har du små børn, og der har vi sjældent kontrol over hvor meget søvn, vi får. Der må du bare gøre det bedste, du kan og få den søvn, der kan lade sig gøre.

Få 5 facts om sammenhængen mellem søvn, appetit og træning herunder. Vi har også skrevet en artikel med 5 gode råd til en bedre nattesøvn, som du med fordel kan læse og supplere med.

5 facts om sammenhængen mellem søvn, appetit og træning

Bliv klogere på hvilken effekt søvnmangel har på din appetit og træningsresultater.

1. Søvnen påvirker reguleringen af din sultfølelse

Mængden af mæthedshormonet leptin og sulthormonet ghrelin i kroppen hænger sammen med længden af din søvn og kvaliteten af den. Ved søvnmangel opstår der et lavere niveau af leptin og et højere niveau af ghrelin, hvilket kan øge din sultfølelse og kroppens evne til at deponere fedt. Derudover spiser man ofte mere fedt, salt og sukker.

Søvnkvaliteten har også en betydning. Hvis din søvn bliver forstyrret, og du ikke kommer i den dybe søvn, så kan der opstå forstyrrelser i udskillelsen af leptin.

2. Søvnmangel påvirker dit fysiske aktivitetsniveau

Når vi er i søvnunderskud, påvirker det vores lyst til at være aktive. Det hænger også sammen med hormonerne leptin og ghrelin. Når vi ikke sover nok, så registrerer hjernen et fald i leptin. Den tror, at kroppen er i energiunderskud, og vi får mindre lyst til fysisk aktivitet.

3. Søvn er vigtig for mental fokus

Træning kræver ikke kun fysisk udholdenhed, men også mental fokus og koncentration. Søvn er afgørende for at opretholde en skarp og klar mental tilstand. Så hvis du er i søvnunderskud, så kan det være svært at holde fokus, fordi trætheden rammer.

Samtidig kan det øge risikoen for pludselig opståede skader, fordi du måske bliver ukoncentreret eller nemmere laver en forkert bevægelse under træningen.

4. For lidt søvn giver manglende restitution

Når vi træner, udsætter vi vores krop for stress og belastning. Restitution er det, der er med til at genopbygge kroppen og gøre os klar til at træne igen. Hvis du sover for lidt, giver du derfor kroppen mindre tid til at restituere. Og hvis vi ikke restituerer, så vil vi nedbryde kroppen for meget og have svært ved at blive stærkere og hurtigere.

5. Dårlig søvnkvalitet mindsker din energi og motivation

En god nats søvn giver dig den nødvendige energi til at yde optimalt under træning. Når du er veludhvilet, er din krops energiniveauer genopfyldt, og du kan opleve øget udholdenhed og præstationsevne. Derfor kan en dårlig søvnkvalitet have en negativ indvirkning på din træning ved at mindske din energi og motivation.

Jeg har aldrig været så vedholdende med noget træning, som dette. Efter et år synes jeg stadig det er sjovt, varieret og udfordrende. WE TRAIN AT HOME er bare blevet en naturlig del af hverdagen. Det der holder mig sund, stærk og glad.
Kathe, WE TRAIN AT HOME medlem