Vidste du, at madvarer ikke kan være sunde eller usunde i sig selv? Sundhedsjunglen kan være svær at navigere i, og den er fyldt med forskellige myter og trends. Du kan bl.a. møde gode råd om, hvad der er sundt og usundt at spise.

Sundhedsværdien i en madvare er dog ikke helt så sort/hvid. Det handler i stedet om mængden, du spiser og i hvilken kontekst, du spiser den i. Hvis du f.eks. har spist mad med fuldkorn, planterigt og magre mejeriprodukter i løbet af dagen, så er det ikke usundt at spise et stykke kage. Men hvis din samlede kost primært består af det søde, salte og fede, så kan den blive kategoriseret som usund, fordi der så ikke er plads til de mere næringsrige fødevarer. Broccoli er f.eks. også godt spise, men ikke hvis det er det eneste, du spiser.

Man kan derfor ikke stemple en madvare som sund eller usund, men der er naturligvis stadig noget, som du bør spise mere eller mindre af. En god rettesnor er i stedet at følge De Officielle Kostråd, som består af 7 kostråd. Hvad de indebærer, kan du blive klogere på lige herunder.

Kvinde står med et kålhoved i hænderne

De Officielle Kostråd

1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget

2. Spis flere grøntsager og frugter

3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

4. Spis mad med fuldkorn

5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

6. Spis mindre af det søde, salte og fede

7. Sluk tørsten i vand

Vil du gerne læse mere om kostrådene? Så kan du blive klogere på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor de uddyber de enkelte kostråd.

Du kan også altid finde inspiration og gode opskrifter på vores blog.