Kostvaner, motionsvaner, søvnvaner og mentale vaner. Der er mange faktorer, der spiller en rolle, når det kommer til din sundhed. Det kan dog være udfordrende at opretholde de sunde vaner i en travl hverdag, hvor arbejde, praktiske gøremål og madpakker hober sig op.

Det er heldigvis ikke helt umuligt at ændre vaner eller skabe nye, selvom det måske føles sådan. I dette blogindlæg vil vi gøre dig klogere på vaner og udforske nogle af de mest effektive vaner, der kan hjælpe dig med at booste din sundhed og øge din livskvalitet.

Hvad er vaner?

Alle, der har forsøgt at ændre på deres vaner, ved hvor svært det kan være. Vaner er dog vigtige at kigge nærmere på, hvis du gerne vil ændre noget i din sundhedsadfærd.

Men hvad er en vane egentlig? En vane er en fast og gentagen adfærd eller handling, som vi ofte udfører helt ubevidst, fordi de er blevet en naturlig del af vores daglige liv. Derfor er vores vaner også svære at ændre, fordi de er så stor en del af os.

Det er også vigtigt at huske på, at vaner kan være både positive og negative. Mange af vores daglige gøremål er vaner, hvilket er en god ting, da det ellers ville tage alt vores energi, hvis vi konstant skulle overveje alle vores handlinger i løbet af dagen. Det kunne f.eks. være at børste tænder, tage et glas vand om morgenen eller vaske hænder efter toiletbesøg.

Sådan ændrer du vaner

Selvom det kan være svært at ændre vaner eller skabe nye, så er det heldigvis ikke umuligt. Start småt og undgå at ændre alt for meget på én gang, da det sjældent holder i længden. Fokusér på at tage små skridt og husk at rose dig selv for alle dine sejre.

Forsøg også at gøre din nye vane lettere at udføre. Hvis du gerne vil træne om morgenen, så læg dit træningstøj klar ved siden af sengen. Hvis du gerne vil spise flere grøntsager, så forbered bøtter med gnavegrønt til et par dage.

Hvis du gerne vil slippe af med de mindre gode vaner, så sæt dig ned og overvej de udfordringer, der kan opstå og forbered dig på, hvad du vil gøre i stedet for. På den måde bliver du bedre klædt på til at møde de potentielle udfordringer, der kan opstå.

Gør noget godt for dig selv med 5 sunde vaner

Vaner har stor indflydelse på vores helbred, og du bør derfor fokusere på at skabe nogle sunde vaner, der kan hjælpe dig med at blive den bedste udgave af dig selv. Vi har samlet 5 sunde vaner, som du kan implementere i din dagligdag, så du kan gøre noget godt for dig selv og booste din sundhed.

1. Husk din vandflaske

Det er vigtigt at få nok væske i løbet af dagen. Vand har nemlig en central rolle i flere vigtige processer i kroppen. Hjælp dig selv ved at have en vandflaske med dig, så du bliver mindet om at drikke vand i løbet af dagen. Det kan også gøre, at du ikke bliver fristet til at købe sukkerholdige drikke til at slukke tørsten.

2. Have en sund snack ved hånden

Det er en god idé at have en sund snack ved hånden, når du f.eks. er på farten. Så bliver du ikke fristet til at købe den hurtige løsning i kiosken eller supermarkedet. Det kunne være et stykke frugt, gnavegrønt, nødder eller en klapsammen rugbrød.

3. Bevæg dig i løbet af dagen

Der er både fysiske og mentale fordele ved at dyrke motion, så forsøg at få noget bevægelse ind i løbet af dagen. Det kan være en HIIT workout med sved på panden, en frisk løbetur eller en yogasession.
Du kan også få mere bevægelse ind i løbet af dagen ved at tage trappen, parkere bilen længere væk eller sørge for at stå op/gå rundt et par gange i løbet af din arbejdsdag.

4. Start dagen med at meditere

Når du mediterer sænkes din puls, og din vejrtrækning bliver dybere. Kroppen kommer i en rolig tilstand, og du modvirker stress. Så start dagen på bedste vis ved at meditere. Sæt dig godt til rette, luk øjnene og fokuser på åndedrættet. Hvis du ikke har prøvet at meditere før, så start f.eks. ud med fem minutter.

5. Skab en regelmæssig døgnrytme

Gode søvnvaner har mange gode effekter på vores helbred, så sørg for at skabe en regelmæssig døgnrytme. Planlæg at stå op og gå i seng på et fast tidspunkt – også gerne i weekenderne. Så får du nemmere ved at falde i søvn, og du kommer til at føle dig mere udhvilet om morgenen.

Jeg har aldrig været så vedholdende med noget træning, som dette. Efter et år synes jeg stadig det er sjovt, varieret og udfordrende. WE TRAIN AT HOME er bare blevet en naturlig del af hverdagen. Det der holder mig sund, stærk og glad.
Kathe, WE TRAIN AT HOME medlem