Kort tid efter en fødsel er det måske ikke træningen og at komme i form igen, der står øverst på dagsordenen. Der er naturligt nok nogle andre ting at tage sig af – men efter det første stykke tid mærker du måske, at du er ved at være klar til igen at få mere motion på programmet.

Når du skal i form efter en fødsel, er der lidt flere ting at tage højde for end normalt. Din krop – og måske også dit sind – har været igennem store forandringer gennem graviditeten og fødslen, uanset hvordan dit forløb har været. Alle nybagte mødres udgangspunkter er forskellige, og derfor er det vigtigt at starte træningen op igen på en måde, der passer til dig.

Her i artiklen giver vi dig vores bedste råd til at komme i form efter fødslen i et tempo og på en måde, der giver dig en god start.

Mor og baby træner efterfødselstræning

Få styr på fundamentet som det første

Er du som de fleste gravide eller nybagte mødre, mærker du måske et lille stik af dårlig samvittighed, når snakken falder på de berømte knibeøvelser. De fleste af os ved nemlig godt, hvor vigtige de er – men bliver det mon gjort så ofte, som det burde?

Som ny mor er der endnu mere grund til at huske bækkenbundstræningen. Mange kvinder oplever nemlig, at det er sværere at holde på vandet efter en fødsel – ufrivillig vandladning – og dette kan afhjælpes gennem regelmæssige knibeøvelser. Det kan være svært at mærke knibene i begyndelsen, men hvis du bliver ved med at lave øvelserne, vil du kunne mærke forskellen og komme i bedre kontakt med din krop. Også i din træning vil det være en fordel at have god kontakt med bækkenbunden og kontrol over musklerne.

Du kan læse mere i vores indlæg om bækkenbundstræning for gravide, hvor der også er tips til dig, der lige har født.

Kom i form efter fødslen med en træningsform, der passer dig

Hvis du mærker en svigtende eller svingende motivation, er vores bedste råd at vælge en træningsform, som du synes, er sjov. Din træning skal helst være noget, du ser frem til, og som giver dig overskud, frem for en sur pligt. Måske ved du allerede fra tidligere, hvilke motionsformer der tiltaler dig mest.

Med WE TRAIN AT HOME efterfødselstræning får du et program med forskellige træningsformer som HIIT, yoga og målrettet træning af din bækkenbund, baller og core, så du får variation i din træning. Samtidig kan du lave det derhjemme i trygge omgivelser med din baby inden for rækkevidde. Programmet er designet til lige præcis dig, der har født for nylig – og så får du en 14-dages gratis prøveperiode, når du tilmelder dig som nyt medlem.

Prøv 14 dage gratis

Pas på, at du ikke lægger for hårdt ud med din træning

Når først beslutningen om at komme i form efter fødslen er taget, kan man godt blive ramt af en pludselig utålmodighed og rastløshed. Det er helt forståeligt, at trangen til at se resultater kan blive stor efter en lang periode med graviditet, hvor du ikke har kunnet udfolde dig fysisk på samme måde, som du måske har været vant til.

Pas dog på med at lægge ud med et for højt ambitionsniveau. For det første har din krop brug for at blive genoptrænet på den rigtige måde efter at have været igennem så voldsomme omvæltninger, som graviditet og fødsel er. For det andet er der stor risiko for skader, når man lægger ud med et for ambitiøst træningsniveau – og er der noget, man ikke har brug for som nybagt mor, er det at komme til skade og ikke kunne varetage de mange opgaver, der følger med det at have en lille baby at tage sig af.

For høje ambitioner kan også betyde skuffelse, fordi du måske ikke er i stand til at leve op til dem i begyndelsen. Det kan også gå ud over motivationen – og derfor er det meget bedre at lægge ud med mere opnåelige mål og give dig selv nogle succesoplevelser, der kan danne en god basis for din kommende træning.

Baby trykker på iPad med efterfødselstræning

Lyt til din krop, når du skal i form efter fødslen

Der findes masser af gode råd om at komme i form efter graviditet og fødsel, og de er alle sammen tilgængelige med ganske få Google-søgninger. Det betyder også, at det er så meget vigtigere, at du husker din kritiske sans og er opmærksom på din egen tilstand. Måske er du nødt til at tage nogle forbehold i din træning pga. komplikationer og fysiske udfordringer – her er det vigtigt, at du giver dig selv lov til at lytte til kroppen og ikke tager det som et nederlag, at du ikke er i stand til de samme ting som før din graviditet.

Din styrke og gode form skal nok komme tilbage igen, men det kræver en vis portion tålmodighed og vedholdenhed. Desværre kan vi ikke blot hoppe tilbage i træningen på samme niveau som før, men må gradvist arbejde os frem mod den – til gengæld er følelsen så endnu bedre, når du begynder at kunne se dine fremskridt.

Det er okay at skulle mentalt i form efter fødslen først

Føles opstarten på træningen lidt som et bjerg, der skal bestiges? Og er motivationen ikke helt i top? Så er det også helt okay og ikke en grund til at gå i panik. Det kan tage tid at lande i rollen som mor, og måske er der i den første tid ikke plads til meget andet end din baby.

Din motivation til at træne og komme i form igen skal nok vende tilbage – og lader den vente på sig, kan du hjælpe den på vej ved at starte helt blidt op og sørge for at give dig selv de gode oplevelser med træningen. I det hele taget er det en god ide at følge rådene i denne artikel for at give dig selv så god og blid en start på træningen som muligt. Vi hepper på dig!