Vidste du, at motion er et af naturens mest effektive virkemidler mod angst og stress? Flere og flere danskere lider af angst og stress, og gode råd er dyre, når man leder efter, hvordan man kan få livsglæden tilbage og forbedre sit mentale velvære. 

Derfor vil vi i denne artikel gå i dybden med præcis, hvordan motion og fysisk aktivitet kan hjælpe dig mod mere livsglæde og mindre stress og angst, den mentale positive effekt ved træning og ikke mindst nogle gode råd til, hvordan du selv kommer i gang med træningen, hvis du lider af stress eller angst. 

Stress og angst er folkesygdomme

Inden vi dykker ned i præcis, hvordan motion er et effektivt hjælpemiddel i at modarbejde stress og angst, så lad os sætte scenen for, hvorfor det er så vigtigt at bekæmpe. I Danmark bliver stress og angst ofte beskrevet som en folkesygdom, fordi et betydeligt antal mennesker lider af dem. Ifølge en befolknigsundersøgelse fra 2023 oplever 74% af danskerne stress i varierende grad og tallet er stigende. 

Angst er ofte en følgesvend til stress

Hvad angår angst, indikerer information fra Psykiatrifonden, at angstlidelser kan præsentere sig i forskellige former og gradvist påvirke individets daglige funktion. De specifikke tal for hvor mange danskere, der lider af angst, er ikke præcist angivet, men det er klart, at angst er en betydelig psykisk sundhedsudfordring i landet​​. Desuden er angst ofte en følgesvend til stress, hvis stressen har stået på længe nok og fået mulighed for at grundfæste sig. Derfor er det uhyre vigtigt ikke blot at bekæmpe stress og angst, der har stået på i en periode, men også at opsnappe tegn på stress og angst i opløbet, så man kan modarbejde symptomerne, inden de bliver endnu værre og sværere at behandle. 

Det er vigtigt at bemærke, at både stress og angst kan påvirke en persons livskvalitet betydeligt, og der findes forskellige behandlingsmetoder og støttemuligheder til dem, der oplever disse tilstande. 

Her kan du læse mere om symptomer på stress og angst. I dette indlæg fokuserer vi på, hvordan fysisk aktivitet kan bruges som selvhjælpsmetode, hvis du oplever stress og angst. Det er vigtigt at nævne, at motion blot er et af mange værktøjer, du kan putte i din værktøjskasse for at modarbejde symptomer på stress og angst. 

Butterfly pose yoga

Motion mod stress og angst

Det er velkendt og videnskabeligt bevist, at motion kan være en effektiv metode til at bekæmpe angst og stress. Fysisk aktivitet stimulerer frigivelsen af endorfiner, som ofte kaldes “lykkehormoner”. Disse naturligt forekommende kemiske stoffer i hjernen kan forbedre humøret og skabe en følelse af velvære, og det er netop denne sammenhæng, der gør træning til et naturmiddel mod psykisk ubehag samt en vej til at forbedre mentalt velvære.

Motion reducerer niveauet af kroppens stresshormoner

Derudover hjælper motion med at reducere niveauerne af kroppens stresshormoner, såsom adrenalin og kortisol. På den måde giver motion dig muligheden for at ‘forbrænde’ nogle af de stresshormoner, som kan have ophobet sig i løbet af en travl, hektisk dag, hvor du har følt dig stresset. Det kan også fremme bedre søvn, som ofte påvirkes negativt af stress og angst. 

Øget selvværd og selvtillid gennem træning

Regelmæssig fysisk aktivitet har også vist sig at have positive langsigtede virkninger på psykisk sundhed. Det kan forbedre selvværd, øge selvtilliden og generelt forbedre mental sundhed. Desuden kan det at være fysisk aktiv også tilbyde sociale fordele, såsom at være en del af et fællesskab eller et hold, hvilket kan forbedre den generelle livskvalitet. Dette gør, at motion er en kraftfuld og naturlig måde at bekæmpe angst og stress på, som desuden kommer med mange fordele.

Sådan hjælper fysisk aktivitet dig med at modvirke stress og angst

Kort sagt er der altså en lang række fordele, der følger med, hvis du bruger fysisk aktivitet som en måde at bekæmpe stress- og angstsymptomer på. Her er nogle af dem: 

 • Det hjælper dig mod en sundere livsstil. 
 • Det kan hjælpe dig med at få en bedre søvn.
 • Det frigiver endorfiner (også kendt som lykkehormoner), der kan forbedre humøret og skabe en følelse af lykke og tilfredshed.
 • Regelmæssig motion er påvist at reducere symptomer på angst og depression, hvilket giver en generel forbedring af den mentale sundhed.
 • Gennem regelmæssig træning kan du opleve en forbedring i fysisk form, hvilket ofte fører til øget selvtillid og selvværd.
 • Motion har vist sig at forbedre hjernefunktionen, hvilket kan hjælpe med at øge koncentrationsevnen og give mental klarhed, hvilket især er fordelagtigt under stressede perioder.
 • Motion giver en produktiv måde at håndtere stress på, da det tillader en ‘time-out’ fra dagligdagens pres og bekymringer.
Kvinde ligger på træningsmåtte

Pas på dig selv med den rette træning

Hvis du allerede er ramt af alvorlig stress eller angst, er det absolut vigtigste, at du passer på dig selv. Det kan fysisk aktivitet sagtens være en del af. Dog skal du være opmærksom på, at hård træning, høj musik og et stort fitnesscenter med mange mennesker kan stresse dig yderligere, fordi du er i en situation, hvor du er letpåvirkelig overfor for mange stimulanser. 

Høj musik og intens træning kan overstimulere sanserne, især hos personer, der allerede er stressede eller angstfyldte. Virkelig hård træning kan også give fysisk stress, hvis din krop allerede er udmattet eller overbelastet. Desuden kan høj musik og den intense atmosfære i et træningscenter for nogle virke som en trigger for angst. 

Derfor mener vi også, at træning gennem WE TRAIN AT HOME kan være den helt rigtige måde at komme i gang med fysisk aktivitet, hvis du oplever stress og angst. Det er der flere gode grunde til. 

 • Du kan træne derhjemme i ro og fred, hvor du føler dig godt tilpas og undgår store træningscentre og mange mennesker. 
 • Du kan overstå træningen på blot 12 minutter. 
 • Du kan få træningen til at passe ind i dit skema, så du ikke behøver at bekymre dig om hold- og åbningstider. 
 • Du kan selv vælge, om du er til blid eller hård træning, og om det skal være yoga, pilates, HIIT eller noget helt andet, for der er over 1.000 hjemmetræningsvideoer at vælge mellem. 

Find den type træning, der passer godt til dig

Det er din krop, dine symptomer, dit velvære og din livskvalitet, det handler om. Du er nu blevet klogere på, hvorfor træning er et naturligt og meget effektivt hjælpemiddel mod stress og angst. Hvis du har mod på at komme i gang med bevægelse for at øge din livskvalitet og modarbejde stress- og angstsymptomer, kan du gå på udforskning i WE TRAIN AT HOME’s træningsunivers. Så skal du blot finde ud af, hvilken type træning du er til. Et godt sted at starte, hvis du har behov for at mærke din krop og fokusere på din vejrtrækning og blid bevægelse, er i yogaens verden. Men hvis du vil ud i naturen og gå eller løbe lange ture, hjælper vi dig også i gang gennem vores løbeprogrammer

Vi håber, at du er blevet motiveret til at finde overskuddet til at få en smule bevægelse ind i din hverdag, som kan hjælpe dig med at forbedre din sundhed, øge dit psykiske og fysiske velvære og holde stress- og angstsymptomer for døren. Hvis du har mod på det, kan du teste hjemmetræning gennem WE TRAIN AT HOME af med vores 14 dages gratis prøveperiode her

Jeg har aldrig været så vedholdende med noget træning, som dette. Efter et år synes jeg stadig det er sjovt, varieret og udfordrende. WE TRAIN AT HOME er bare blevet en naturlig del af hverdagen. Det der holder mig sund, stærk og glad.
Kathe, WE TRAIN AT HOME medlem