Træning under graviditeten – vores bedste tips til at lykkes
Der er rigtigt mange gode grunde til at holde sig fysisk aktiv under graviditeten. For det første gennemgår din krop nogle ret ekstreme forandringer, som bliver lettere at komme igennem, når kroppen er sund og stærk. For det andet kan fysisk aktivitet hjælpe dig både til en lettere fødsel og en lettere genoptræning, efter din baby er kommet til verden. Og for det tredje er det også godt for dit barn, at du holder dig i god fysisk form.
Ud over de fysiske fordele har træning under graviditeten også den store fordel, at den simpelthen gør dig glad. Fysisk overskud er med til at skabe mentalt overskud på et tidspunkt i dit liv, der også kan være forbundet med bekymringer. Så træk blot i træningstøjet og få glæde af alle de gode ting, træningen fører med sig.
Hold træningen på et niveau, hvor du kan være med
Det er ikke nogen hemmelighed, at det kan være lidt mere udfordrende at træne, når du er gravid. I begyndelsen af graviditeten er maven endnu ikke i vejen, men du kan være plaget af kvalme og træthed, der gør det svært at finde motivationen. Senere i graviditeten kan maven være stor og tung, og du lider måske af andre gener som smerter i ryg eller lænd.
Fidusen er derfor at finde den træning, der passer til dig, dine forudsætninger og dit niveau. Har du trænet før, kan du ofte fortsætte som normalt gennem første trimester. Vi anbefaler dog, at du sætter intensiteten lidt ned og træner med lidt lettere vægte, hvis du har været vant til hård træning.
Har du ikke trænet før, er det bestemt ikke for sent at komme i gang. Start på begynderniveau og pas på med at tage munden for fuld. Er dit træningsprogram for hårdt eller for svært, kan det gå ud over din motivation for at fortsætte. Det er bedre at begynde med nogle små sejre – det er nemlig supersejt, at du er kommet i gang med at træne.
Lyt til kroppen og de signaler, den sender dig
Uanset hvilken træningsform du dyrker, er det vigtigt at lytte til kroppens signaler. Når du er gravid, gælder det i endnu højere grad. Her er din krop nemlig i gang med at udføre et enormt stykke arbejde, som du skal give den de allerbedste betingelser for, samtidig med at du passer godt på både den og dit barn. De fleste typer træning for gravide er derfor også tilrettelagt på en måde, så de er mere skånsomme – men det er stadig vigtigt, at du mærker godt efter og lytter til kroppen.
Laver du en øvelse, som gør ondt eller føles forkert og ubehagelig, er det bedst at springe den over. Undervejs i graviditeten kan du også opleve, at øvelser, som du før kunne lave uden problemer, bliver vanskeligere eller begynder at gøre ondt. Her gælder det samme; spring dem over og gå til næste øvelse i stedet. Det betyder ikke, at du giver op, men blot at du passer godt på dig selv.
Følg et gravid-træningsprogram, der tager højde for din krops udvikling
Det er altid en god ide at følge et træningsprogram, som tager højde for, hvor langt du er henne i din graviditet. Med et gravid-træningsprogram tilrettelagt af professionelle kan du være sikker på, at alle øvelser er sikre at lave i det tidspunkt af graviditeten, som du er kommet til. Du skal heller ikke bruge tid på at finde øvelser og inspiration, men kan gå direkte til træningen.
Læs mere om vores gravid-bootcamp her
Forskellig træning i forskellige trimestre
Hver trimester byder på sine egne glæder og udfordringer, og det skal et godt gravid-træningsprogram tage højde for.
Har du en graviditet uden komplikationer, vil du i første trimester ofte kunne træne mere eller mindre, som du plejer. Er du besværet af kvalme, kan du tage hul på gravidtræningen lidt tidligere, da den ofte er tilrettelagt mere skånsomt og fx uden hop. Har du ikke trænet før, er helt almindelig træning på begynderniveau et fint sted at starte.
Træning i andet trimester er ofte den mest ubesværede. Her er kvalmen og trætheden for manges vedkommende aftaget, og maven er endnu ikke så stor, at den volder de helt store problemer. Forsøg at komme hele vejen rundt med din træning, så du både styrker kroppen og får pulsen op.
I tredje trimester og især de sidste uger af graviditeten er det meget individuelt, hvordan og hvor meget det er muligt at træne. Også her kan det være en fordel med et træningsprogram, der tager højde for de forskellige udfordringer, graviditeten kan byde på, ved fx at tilbyde forskellige modifikationer af øvelserne.
Hav det sjovt med din træning
For nogle er det måske lettere sagt end gjort. Men ikke desto mindre er det vigtigt at arbejde for at finde en træningsform, der gør dig glad og ikke føles som en sur pligt. Der findes mange måder at gøre træningen til en fornøjelse på, og nogle af dem kunne fx være:
- at finde en træningsform og et niveau, der passer til dig og giver dig små sejre
- at træne sammen med andre gravide, så I kan motivere hinanden
- at fokusere på de mange gode ting, du gør for dig selv og dit barn
- noget så simpelt som at købe noget lækkert træningstøj, din gravide krop føler sig godt tilpas i.
Med vores gravid-bootcamp har vi gjort alt, hvad vi kan, for at gøre træningen sjov og givende for dig. Derfor får du med vores forløb ikke bare et træningsprogram skræddersyet til graviditet, men også adgang til en lukket gruppe kun for dig og andre, der træner efter den samme gravid-bootcamp og vores efterfødselstræning.